Parkettázás

Az otthon mindenkinek az a hely, ahol a legkényelmesebben és a legnagyobb biztonságban érzi magát. Ide szeret esténként hazaérni és lepihenni. Itt körbe vesznek minket a legfontosabb dolgaink. Az otthonát mindenki igyekszik úgy kialakítani, hogy a legotthonosabb érzetet keltse számára. A kialakítással, a benne található színekkel, bútorokkal, tárgyakkal és kiegészítőkkel személyiségünket mutatjuk meg másoknak. Saját lakás vagy ház esetén meg méginkább igyekszik mindenki teljes mértékben, az utolsó apró részletig úgy kialakítani a szobákat, ahogy az neki a legbarátságosabb, persze egy albérlet esetében is igaz ez, csak ott sokszor kevesebb lehetőségünk van erre.

Új lakás, ház vásárlása esetén, illetve bizonyos idő után is felmerülhet bennünk a felújítás gondolata. Ilyenkor elkezdünk agyalni, hogy mi az amire ráférne egy felújítás, mik azok az időtálló elemek a lakásban, amiket szeretnénk megváltoztatni, illetve a berendezésen is elgondolkodunk. Sok olyan munka van amihez mindenképpen érdemes egy szakembert felkeresni, viszont vannak olyanok is amit akár mi magunk is elvégezhetünk. A felújítás alkalmával érdemes alaposan átgondolni azt, hogy milyen burkolatot szeretnénk a fürdőszobába és a konyhába, illetve hogy milyen padló burkolatot szeretnénk a többi helyiségbe. Mindenképpen ajánlott olyat választani, ami időtálló és több éven, évtizedeken át bírja a megpróbáltatásokat. 

Általában az olyan helyiségekbe ahol nincs vizes blokk sokan valamilyen parketta megoldást választanak. Manapság már az egyik legelterjedtebb a laminált padló, ami nem is csoda hiszen ár-érték arányban talán a lehető legjobb választás lehet. Emellett előnyei közé tartozik, hogy mivel felső része műanyagból készül, így rengeteg minta és szín közül válogathatunk kedvünkre. Emellett jó tulajdonsága az is, hogy nem annyira érzékeny a lecsöppenő vízfoltra.

Választhatunk szalagparkettát is. Erről fontos tudni, hogy színválasztéke nem olyan széles, mint a laminált padlóé, mivel “csak” annyi féléből válogathatunk ahányféle valódi fából elkészítik. Amennyiben igen tartós megoldást szeretnék, ez remek választás, hiszen a felülete kevésbé érzékeny a sérülésekre, könnyen javítható és nem is kopik el gyorsan. Emellett akár 2-3-szor is újra lehet csiszolni és lakkozni is. 

Ennél a kettőnál már jóval drágább megoldásnak számít a parafa padló, a hajópadló és a hagyományos parketta. Amellett, hogy jobban a zsebünkbe kell nyúlni egy ilyen választása esetén már nem is olyan elterjedtek ezek a megoldások sajnos, pedig nagyon szép látszatot keltenek egy-egy szobában.

Képek forrása: pexels.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük