Homlokzatfestés

A házak külső falait épp úgy érhetik különböző sérülések, mint a belső falakat. A házak külső felületei, falai leginkább az időjárási tényezőknek vannak kitéve, mint az erős napsütés, eső vagy a por. A homlokzat adja a házunk külső megjelenését, így érdemes ezzel is foglalkozni, ha már esetleg régi, vagy rosszabb állapotban van. A homlokzat felújítására két lehetőségünk van, vagy újra vakoljuk, mely a hőszigetelés után elkerülhetetlen, vagy pedig egy diszperziós homlokzatfestékkel lefestjük, melyet akár magunk is elvégezhetünk. Vakolást nem érdemes házilag elkészíteni, erre mindenképpen keressünk fel egy szakembert, aki elvégzi nekünk ezt a munkát. A homlokzat festése általában két célt szolgál, egyrészt „nemesebbé” teszi az épület külső megjelenését, színt ad neki, másrészt védi a vakolatot a nedvességtől és a környezeti hatásoktól, mellyel az egész épület állagát is védi.

A homlokzat felújítására a legalkalmasabb idő az ősz vagy a tavasz. Érdemes akkor nekivágni, amikor előreláthatólag több napig nem fog esni az eső. A legalkalmasabb hőmérséklet az 5°C – 25°C-ig. A nagy melegben a festék túlságosan gyorsan szárad, ezért nehéz korrigálni az esetleges hibákat. Emellett a meleg a beszívódást is nehezíti, illetve a káros és erős UV-sugárzás is ronthatja a festék hatékonyságát.

Amennyiben a homlokzat lefestése mellett döntünk érdemes tudni, utána járni, hogy milyen festékkel és hogyan vágjunk neki. A piacon már rengeteg homlokzatfestéket találhatunk. A megfelelő festéket az alap és a régi festékréteg alapján kell kiválasztani, ugyanis nem minden festéket lehet minden alaphoz használni. Emellett az is fontos, hogy a festék igazodjon a fal szerkezetéhez, tehát diffúzióképes vagy a diffúziót megakadályozó legyen. A homlokzatfelújításnál is a legelső teendő a felület letisztítása. 

A Thermotek Dryvit termékcsaládjában találhatunk festéket, alapozót és tisztító oldatot is, melyek nagy segítségünkre lehetnek a homlokzat felújítása esetében. 

A Thermotek Dryvit Homlokzattisztító oldat segítségével a felületet szépen letisztíthatjuk. A biológiai szennyeződések – algák, penész és gombák – eltávolítására szolgál. Gyorsan hat és mélyen behatol a kezelt felületbe. 

A Thermotek Dryvit Homlokzatfelújító alapozóval pedig kiegyenlíthetjük az alapfelület szívóképességét. Leköti a felületen található port és a krétásodott régi festékréteget, mellyel elősegíti a festést. 

A Thermotek Dryvit Homlokzatfelújító festék szilikon bázisú kötőanyagának köszönhetően egy rugalmas bevonatot ad. A festék felülete vízlepergető és öntisztuló. Kimagasló páraáteresztő képességgel rendelkezik, vízfelvevő képessége minimális. Ajánlott együtt használni a Thermotek Dryvit Homlokzattisztító oldattal.