Kerítésápolás lazúrozással

A kert szép kiegészítője egy fából épült kerítés. Natúr állapotban nem őrzi meg sajnos sokáig természet adta szépségét, technikai ápolásra szorul, amelynek esztétikai funkciója is jelentősnek mondható kertépítészeti szempontból. Festés helyett ezúttal a lazúrozást javasoljuk, mert ezzel a módszerrel látható marad a fa csodálatos eredeti szerkezete, amit a természettől kapott, mindemellett egyfajta kabátot is „szabunk” neki, amivel megőrzi minőségét és védelmet kap az időjárás változatos elemeitől. Egész évben akad elég természeti elem, ami kihívást jelent a fának: az évszakok okozta hőingadozás, továbbá pára, csapadék, köd, zúzmara; nyáron a napsugárázás okozta UV hatás: mind professzionális segítséget kíván, mind amellett, hogy esztétikai élményt is szeretnénk nyerni a kerítéssel, mint tereptárggyal a kertünkben. Van egy remek vékonylazúr: a Sadolin, ami tökéletesen alkalmas az előbb említett kihívásokra, vízlepergető felülete megőrzi a fa frissességét, továbbá még a gombásodás ellen is védelmet nyújt.

Lazúrozás segítségével egy olyan védőréteget képezhetünk a fa felületén, amely hosszútávon megvédi azt, egyben nem takarja el, mint egy festék. Tehát, a természettől kapott eredeti faerezet továbbra is látható marad a lazúrral történt kezelés után is. 

Ez esetben is érvényesek a jól megszokott technikai alaplépések: először vágjuk, alakítsuk, fúrjuk, szereljük a kerítést és miután minden barkácsolási tennivalóval készen vagyunk: akkor álljunk csak neki a lazúrozásnak. 

Fontos megemlíteni, hogy a kezelendő faelemnek száraznak kell lennie, továbbá zsír- és pormentesnek. Amennyiben gyantakiválást tapasztalunk, szerezzünk be kimondottan erre a célra árusított hígítót, amivel a gyantát könnyen el tudjuk távolítani a faelemekről.

Sikerünk egyik kulcsa a kiváló lazúr mellett a szükséges száradási idők kivárása. Figyeljük az időjárást, hagyjuk pihenni a felületet, érdemes megadni ezt a kis törődést, így biztosíthatjuk, hogy a lazúr kellően mélyre szívódjon és megtapadjon a fán, továbbá ellenálljon majd az idő kihívásainak. 

Első lépésként tehát lecsiszoljuk a felületet, az éleket szükség szerint eldolgozzuk, majd következik a portalanítás, amit külön ecsettel javasolt végezni. Ezt a portalanító ecsetet sose használjuk utána sem festésre sem lazúrozásra! Az alapozó lépések után már kezdődhet is a fa ápolása Sadolin vékonylazúrral. Keverjük fel a flakon tartalmát, hogy a lazúrban lévő pigmentek jól elkeveredjenek és egyenletes színárnyalatot alkossanak majd a fán.

 Haladjunk szálirányban, figyeljük, ahogy az újabb rétegek hogyan szívódnak be a fa rostjai közé és mélyítik el a lazúr színét a kerítésen. Ez biztosítja majd a megfelelő védelmet a fának: míg a festék csak a fa felületén tapad meg, addig a Sadolin beépül a rostok közé és együtt mozog a fával pl. a hőingadozások alkalmával is, így egyben tartósabb védelmet is biztosít.

Lazúrozásnál ecsetet javaslunk a kisebb és aprólékosabb formai elemekhez, továbbá egy a célnak megfelelő hengert pedig, hogy  praktikusan tudjunk haladni a nagyobb felületekkel. Henger esetében velúr- és lakkozó hengert javaslunk, a szivacshengereket ez esetben nem tanácsos használni.

A Sadolin lazúrok a fa különböző típusainak gyönyörű árnyalataiban kaphatók, sőt ráadásként még extra színeket is találunk ennél a terméknél, amelyek használatával egzotikus tájak, országok hangulatát alakíthatjuk ki a kerítésünkön, ami ne feledjük: kertünkben igen nagy vizuális felületet alkot.