Lakásdekor: Krétafesték – hangolódjunk az ünnepekre gyors, kreatív, egyszerű megoldással!

A tél kezdete, a Mikulás közelsége, az adventi napok számlálása és a várva várt Karácsony! Az egész december az egyik leghangulatosabb és legünnepélyesebb időszak az egész évben, éljük át újra, tegyük szebbé, hangolódjunk az ünnepekre! Öltöztessük díszbe a lakásunkat, erkélyünket, készítsünk saját kézzel ajándékot, kedvességet szeretteinknek és magunknak is! Igazi last minute ötlet, de a kényelmesen készülőknek is remek eszköz van a polcainkon: a Krétafesték és Krétafesték spray. Ez az a két alapanyag, amit akár egy fáradt nap után ha felmarkolunk a festékboltban, akár jó előre eltervezve és kényelmesen nézelődve szerzünk be: biztosan nem fogtunk mellé, mert gyerekjáték használni őket, egyben lenyűgöző végeredményt kapunk velünk.

A krétafesték egyik nagy előnye, hogy a benne lévő mészkőpornak köszönhetően rendkívül jól tapad a felülethez, ezért nem szükséges azt alaposan előkészíteni, csiszolni, korábbi rétegeket nagy gonddal eltávolítani, mint egy átlagos festésnél. Még alapozóra sincs szükségünk, viszont a krétafestékkel átkent felület szép és strukturált lesz, ráadásul rendkívül gyorsan szárad, így ideális akár az ünnep előtti utolsó napon is, ha dolgozunk vele. Továbbá nincs szükség több rétegben történő festésre sem, ha elég alaposak vagyunk, mint egy átlagos festés estében, ami igazán megkönnyíti az alkotó kedvű felhasználókkal egy háztartásban lakók életét, akik biztosan jól ismerik azt az állapotot, amikor műhely hiányában a lakásban körbenézve folyton szárad valami alkotás. Nos, ez a helyzet most sokkal jobb lesz, elég egy kisasztalka, egy sarok, egy polc, mert pikk-pakk megszárad a krétafesték és mehet is a felhasználási helyére: az ajándékdobozba, vagy a lakásba dekorációként.

Anyaga alkalmazkodik hozzánk, olyannyira, hogy más-más felhordási technikával (henger, ecset, szivacs) különbözően strukturált felületeket kaphatunk. Ezeket kedvünkre visszacsiszolhatjuk, így megint megváltoztatjuk a festett felületet, vintage hatású antikolt színezést kreálhatunk, vagy játszhatunk úgy a színekkel, hogy több rétegben, eltérő színeket festünk fel egymásra, amiket még száradás előtt kicsit elkenünk egy ecsettel, anyaggal vagy száradás után visszacsiszolunk: így megint más hatású felületet kapunk, ahol át- átlátszik az előző szín. Ez a megoldás igazán trendi manapság, amikor is igazi vintage hatást érhetünk el, ráadásul mindezt Karácsonykor: stílusban telitalálat, és jól illik minden lakberendezéshez, üzlethelyiséghez. Stílusban így megjelenítjük az ót, a „boldog békeidőkből” ránk maradt értékeket, kivitelezve egy modern alapanyaggal, ami színvonalban első osztályú 21. századot tükröz.  Használjunk kiegészítésként természetes anyagokat az így festett tárgyakhoz, amik remekül illenek ehhez a stílushoz, ilyen pl. a fenyőág, dekoratív fűszerek (csillagánizs, fahéjrúd, szegfűszeg), toboz, bogyós faágak (madárberkenye, fagyal, hóbogyó, borostyán) stb.

Azonban, ha nem szeretnénk ennyire aprólékosak lenni, akkor is jó úton vagyunk, ugyanis a krétafestéket egy rétegben lekenve, akár gyerekekkel is készíthetünk igazán igényes és könnyen készíthető dísztárgyakat.

A Krétafesték spray pedig szintén hasonló tulajdonságokkal bír, mint a Krétafesték, melynek további előnye, hogy nehezen hozzáférhető felületeken, íveken, sarkokon, rácsokon, rattan kosáron, nádazott felületen is alkalmazhatjuk. Továbbá előnyös a spray, amikor teljesen homogén felületet szeretnénk kapni, amiben nem fedezhető fel egy ecsetvonás sem, ami egyébként a vintage-hez jól passzol (mert nem csupán a színezés, hanem a felületkezelés is alkotja ennek a stílusnak a megjelenítését, amelynek alapvető része a nagy felületeken felfedezhető szabálytalan és több irányból induló ecsethúzások).

A Krétafesték spray továbbá jó választás, amennyiben rendkívül last minute helyzetben vagyunk vagy extra gyors üzemmódban szeretnénk haladni. Csak lefújjuk, megvárjuk a száradási időt és kész vagyunk.

A krétafesték rendkívül jól tapad különféle anyagú felületekhez, most ezeket csoportosítva adunk pár ötletet az ünnepi készülődéshez:

Fából készült tárgyak:

 • Egy régi könyvespolc, polcos szekrény, komód, kisasztal: némi portörlés után, már kedvünkre festhetjük is, ezután kerülhet rá szezonális dekoráció, fényképek, dísztárgyak, de adhatjuk ajándékba is magát a bútort. Ez esetben, ha igazán stílusosak szeretnénk lenni, rejtsünk el pl. a komód egyik fiókjában, vagy a belsejében valami extra ajándékot természetesen masnival átkötve. 
 • Egy régi vagy kinőtt fából készült szánkót fessük át akár pirosra, fehérre, vagy kékre, lehet mintás: sárga csillagokkal, fehér hópelyhekkel, Mikulás sétabotjával, cukorkákkal stb. Tegyünk rá egy Mikulásvirágot, ültessünk rá szezonális plüssöket, lámpást, egy zsák mogyorót pár fenyőággal, vagy amihez csak épp kedvünk van. De ha csak felállítva a bejárat közelébe tesszük, már önmagában nagyon hangulatosat alkottunk.
 • Vegyünk egy fából készült hintalovat, ami akár a nagypapáé is lehetett, ha jó állapotban van, fessük át vintage stílusban, vagy klasszikusan pirosra, hozzáfestve kantárt és díszes nyerget, arany kiegészítőkkel stb. Remek ajándék vagy szobadísz lesz így belőle! De vehetünk újat is, amit kedvünkre átfesthetünk: hó-futtára, vagy klasszikusra: nyereggel és kantárral. Igazi hangulat lesz körülötte akár egy játékbolt kirakatában, akár egy óvoda bejáratánál, akár egy nappaliban. Továbbá mesebeli meglepetés lesz belőle, ha óriás masnit kötünk a nyakába és ajándékba adjuk egy szeretett kisgyermeknek.
 • Képkereteket akár a gyerekek is könnyen megfesthetik szivacsos, pamacsolós technikával, amit aztán ajándékba adhatnak.
 • A barkácsboltokban kapható falapokat is szépen tudjuk a Krétafestékkel díszíteni ajtódísznek vagy felakasztva a karácsonyfára.
 • A legapróbb fatallérokat pedig a krétafestékkel átkenve vagy a krétaspray-vel átfújva még csillámporral is megszórhatjuk, így a még száradó festékbe beleragadó pár csillám fényjátéka teszi igazán ünnepi- és mesebeli hangulatúvá azt.

Fémtárgyak:

 • Vegyük elő a retro ünnepi gömböket, vagy aminek már meguntuk a színét, de remek ajándékokat is készíthetünk, ha festés után krétafilccel vagy lakkfilccel alkotunk névre szóló gömböket, személyes üzeneteket. A krétafesték igen jól tapad még a fényes bevonatú gömbökre is.
 • Kovácsoltvas vagy egyéb fémből készült gyertyatartókra is remekül használható ez a technika, és stílusban is remekül passzol.
 • Ernyős lámpák és falikarok, íróasztali lámpák. Remek ajándék lehet így belőle.
 • Kekszes vagy teás fémdobozokat személyre szabhatjuk egy kis krétafestékkel.
 • Remek ötlet átfesteni krétaspray-vel pl. a Mikulás fémcsengőjét is ajándékkísérőnek, így a családban mindenkinek lehet egy saját színe, amit a csomagolásra helyezünk, ami igen szépen mutat majd a fa körül és öröm lesz megkeresni így a saját ajándékot, különösen a gyerekeknek. Nem utolsó sorban mi magunk is tudni fogjuk a végén, melyik csomagot kinek szántuk.

Üveg:

 • Népszerű manapság a „gift in a jar” mozgalom: amit befőttesüvegben tudunk kialakítani. Remek ötlet pl. kihagyni egy formát, sziluettet valamilyen karácsonyi témában pl. harang vagy csillag stb. és az üveg többi részét átfesteni és a betekintő ablakba édességet, gyertyát tenni vagy berendezni benne egy téli csendéletet.
 • Az üvegtárgyaknál ne feledkezzünk meg a mécses tartókról, amit szintén a gyerekek is könnyen megfesthetnek, dekorálhatnak.
 • Borosüvegek esetében, festhetünk névre szóló üvegeket, vagy festés után a homogén színezett felületre extraként ráírhatjuk a tartalmát egy házi készítésű fűszerolajnak, likőrnek stb. Garantáltan egyedi és stílusos ajándékot alkottunk.

Gipsz:

 • Gipszkiöntésnél is alkalmazzuk bátran a krétafestést, pl. amikor egy tartó tenyeret alkotunk kulcstartónak lefestve.
 • Karácsonyfadíszeket is önthetünk gipszből, amit szintén könnyen lefújhatunk krétaspray-vel, vagy átfesthetjük krétafestékkel és csillámozhatjuk, feliratozhatjuk kedvünkre. 

Cserép:

 • Egy krétafestékkel átkent kaspóba könnyen önthetünk gyertyát, villámgyors és nagyon hangulatos ajándék. Használjunk nagyobb méretet, és tegyük az ablakba vagy a padlóra, igazi ünnepi szobadíszünk lesz így, de ajándéknak is remek DIY ötlet.
 • A gyerekek pedig itt is könnyen lefesthetnek egy kisebb cserepet, amibe tujaágat, valamint szegfűszeggel tűzdelt mandarint vagy narancsot téve biztosan megörvendeztetnek valakit vagy saját magukat és a családot.
 • Amennyiben egy cserepet karácsonyi színű krétafestékkel átkenünk, esetleg még ráírjuk a megajándékozott nevét, vagy egy idézetet stb. biztosan nagy örömet szerzünk vele pl. a gyermekünk pedagógusának, de még névnapra és szülinapra is nagyon kedves ajándék azoknak, akik ebben a hangulatos időszakban ünneplik ezeket a szép napokat.

A krétafestéket használhatjuk még számos felületen, annyira nagyszerű anyag: mint pl. laminált, hungarocell, beton…, a további lehetőségekről érdeklődjünk az üzletben.

Minden nap egyre közelebb az ünnep, ezekben a napokban is jó választás a festékbolt, a zsúfolt plázák helyett, töltsük el az ünnepi készülődésre szánt időt kreatívan, otthoni alkotó hangulatban ezúttal Krétafestékkel és Krétafesték spray-vel. Meglátjuk, az embertársaink igazán hálásak lesznek érte és nem utolsó sorban mi magunk is.

Csodás, kreatív ünnepi készülődést kívánunk!

Fotók: pexels.com, PB Color Budaörs