Lazúrokkal őrizzük a természetes hatást

Itt van az ősz, itt van újra…és vele itt vannak szintén újra az őszi esők, párás, didergős éjszakák illetve az azt követő deres, zúzmarás ködbe burkolt téli nappalok, vagy akár a csípős, fagyos egyben száraz hideg időszakok. A kültéri fafelületeknek is szükségük van takaróra, védelemre, hogy bírják a zimankót és a hideg, esőáztatta, majd hópelyhekkel belepett időszakokat, illetve az újra megérkező meleget, UV sugarakat bombázó nappalokat. Fontos megvédenünk ezeket a kültéri fából készült szerkezeteket a különböző időjárási hatásoktól, csapadéktól, hőmérsékleti különbségektől, miközben ápoljuk, és hosszan megőrizzük a fa frissességét és egyben tartósságát is. 

A lazúrok ma már széles választékban állnak rendelkezésünkre. Megőrizhetjük vele stílusunkat, kifejezhetjük egyéniségünket, díszíthetünk, vagy elrejthetünk, képezhetünk matt vagy fényes felületet; többféle szín közül kiválasztva a nekünk legjobban tetszőt.

Fontos azonban, hogy nemcsak szín, hanem funkció szerint is számos lazúr közül válogathatunk, érdemes tehát gondosan utánajárva kiválasztani a célnak megfelelőt. A „Trilak” és „Milesi” lazúrok kitűnően alkalmasak egy első-, és egy esetleges utókezelésre (pl. sérülés vagy kopás esetén) is.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a lazúrok továbbá megőrzik azt a természetes hatást, amely festékkel kevésbé vagy egyáltalán nem megvalósíthatók, márpedig, hogy színezés esetén is látható marad a fa eredeti erezete. Így méltó felületet biztosítanak, amiért újra hálásak leszünk, hogy ezt a kitűnő és természetes alapanyagot: a fát választottuk.

Felhasználásuk szempontjából alapvetően kétféle csoportra osztjuk a lazúrokat: vékony-, és vastaglazúrokra.

Amennyiben gerendákat, gyalult deszkákat, pallókat szeretnénk kezelni, illetve olyan fából készült felületeket, amelyeknek fő tulajdonságuk, hogy nem mérettartóak és az időjárási elemeknek is kitettek: válasszunk vékonylazúrt. Ilyen pl. a Trilak egyik kedvelt típusa: a „Lazurán Favédő Lazúr (3 in 1)”. Ez a termék mélyen behatol a fa pórusaiba, és biocid tartalmának köszönhetően kellő távolságban tartja a kéretlen vendégeket, mint pl. a gombák, farontó rovarok és egyéb hívatlan látogatók.

A vékonylazúrok fő jellemzője, hogy a fába beszívódva – ellentétben a vastaglazúrokkal -, a felületen egyfajta vékony viaszos filmréteget képeznek. Mindközben a vékonylazúr nem gátolja a fa belsejébe szivárgott nedvesség szabad kipárolgását, ami pl. apró repedéseken juthatott be. Mindemellett elmondható róla, hogy maximálisan színtartó is.

Vastaglazúrokat pedig (a vékonylazúrral ellentétben) elsősorban olyan külső időjárásnak kitett épületasztalos-ipari szerkezetek faanyagaihoz ajánljuk, amelyek mérettartóak, mint pl. ablakok, bejárati ajtók, falburkolatok, ereszdeszkázatok, gyermekjátékok felülete. Ezek a faelemek általában finom megmunkálásúak. Bátran válasszuk hozzájuk pl. a Trilak „Lazurán Aqua Vastaglazúrját”. Rendkívül gyorsan szárad, vízlepergető és a kért színre keverhető anyag. Ez a fajta lazúr kifejezetten jónak bizonyult az erős napsugárzásnak kitett fafelületeken. Továbbá ezt a terméket előszeretettel választják beltéren is, mivel vizes bázisú ezért nem jár kellemetlen szagokkal a használata.

A vastaglazúrral kezelt fa sima, puha tapintású, ugyanakkor elegáns felületet tudunk vele biztosítani. Ezzel az eljárással impregnáljuk és egyben gomba mentesítjük a fa szerkezetünk felületét.

A filmréteg, amit így képeztünk páraáteresztő lesz kifelé, de közben nem lesz vízáteresztő.

Figyelem! A fent említett rendszereket csak olyan faanyagok felületkezeléséhez javasoljuk, melyek nem érintkeznek hosszabb távon vízzel vagy talajjal. 

Az üzletekben ezen kívül bőven válogathatunk még többféle lazúrok közül is, melyek professzionális védelmet és esztétikus fedőréteget biztosítnak szeretett bel-, és kültéri fából készült szerkezeteinknek.