Időtálló érték: csempe a lakótérben

Már a rómaiak is előszeretettel használták a fürdőikben, palotáikban mozaikképeket alkottak belőle; az ókori görögök is szívesen alkalmazták; továbbá, ha figyelmesen tanulmányozzuk a XVI. és XVII. századból ránk maradt festményeket: ezeken is szintén láthatjuk, ahogy megjelenik a lakóterekben padlóburkolatként; majd a viktoriánus Angliában nagy népszerűségnek örvend a közel-keleti mintákat ábrázoló mázas fajtája, illetve a mai high-tech lakásokban is alapvető felszerelés. A mai blogbejegyzésünk erről a generációkon átívelő értékes anyagról: a fali kőburkolatról, a csempéről szól. Burkolati elemként jelenik meg a lakásban, ám kiválasztásánál, használatánál fontos megnézni pár funkcionális, esztétikai és technikai kérdést. Ez esetben kiemelten hangsúlyos, hogy szakértőre bízzuk a megfelelő beépítést, mert ennek az anyagnak a használatában kiemelkedően fontos a precíz, jó alapanyagokkal megvalósult szakmunka. 

A lakásépítésnél, vagy akár felújítás tervezésnél hamar eljön az a napirendi pont, amikor ki kell választanunk a lakóterek burkolatait, amit nem csupán anyagában; hanem színében, formájában, méretében, elhelyezkedésben és a hozzá kapcsolódó kiegészítők használatában is pontosan meg kell határoznunk.

Akármelyik történelmi-, vagy akár a jelen kor hangulatában is szeretnénk élni a mindennapjainkat, fontos, hogy a csempefelrakáshoz megfelelő ragasztó anyagot használjunk, amit szakértő kezekbe adunk: így elégedettek leszünk majd a végeredménnyel, amit tartósan, akár több generáción át is élvezhetünk.

A csempe a hidegburkolatok közé tartozik, szinte nincs olyan lakás, üzlet, szalon, intézmény stb. ahol ne találkoznánk vele. Masszív, erős, ütésálló burkolatot képez, ami könnyen tisztítható, gyorsan fertőtleníthető. Egyúttal a csempe átalakítja az adott tér hangulatát, hőérzetét, stílusát, esztétikai élményét. Tartós és időtálló anyag, nyugodtan tervezhetünk vele hosszú távon. Kiválasztásánál érdemes utánanézni a számunkra megfelelő minőségnek, illetve megérdeklődni a választott csempénk kopásállósági-, és karcállósági számát. Ezek a jelzőszámok mutatják meg, hogy technikailag megfelel-e a kiválasztott csempe annak az igénybevételnek, amire használni szeretnénk.

Funkcionalitása okán előszeretettel választjuk olyan helyiségekbe, ahol magasabb vízpermet, pára, spriccelő paradicsom, gránátalma; sült húsokból és bundáskenyerekből kipattanó olajcseppek, csobogó zuhany, kézmosásból kifröccsenő víz, házi kedvencek bundájáról lerázott sáros cseppek stb. alakítja az adott tér mindennapjait. 

A funkcionális szerep mellett a csempe esztétikai elemként is megjelenik a mai lakóterekben: egyre többen választják nappaliba, étkezőbe, egyéb közösségi terekbe hangulati vagy design burkolatként. Ez esetben is megemlítendő, hogy a helyiségek hangulatának és jellegének kialakításában a bútorzattal egyenértékű szerepet játszik a fal burkolása is. Így annak átgondolt tervezése segít kialakítani, milyen hangulatot szeretnénk az adott térbe helyezni. A csempeburkolat önmagában hűvös, mediterrán érzetet kelt, ami kellemes a melegebb hónapokban különösen, de ha ügyesen alakítjuk pl. egy kandalló körüli falon, vagy az étkezőben, kanapé melletti-, vagy szemközti falán – megfelelő kiegészítőket használva hozzá -, akár meleg érzetet is kelthetünk az elhelyezésével. Utóbbi esetben javasolt a fa és textilanyagok kiegészítő használata, amelyek szintén természetes anyagok és jól illenek a csempéhez. Az üveg és fém elemek pedig a hűvös, precízebb, komolyabb enteriőrt erősítik, amik rendkívül elegáns tereket eredményeznek.

A csempe letisztult, homogén felületet képez, kiegészítő és egyben díszítő kelléke a fuga, amelynek megválasztása igen fontos, azzal öltöztetjük, keretezzük vagy tesszük semlegessé a burkolt felületet, és annak környezetét.

Rengeteg féle csempe közül válogathatunk, lehet kőhatású, márvány jellegű, matt, mázas, rusztikus, tükörsima vagy érdes, domború, texturált felületű stb. Méretében is válogathatunk az egészen apró mozaik, a klasszikus méretek illetve az extra nagy, vagy különleges méretű, formájú darabok között. Felrakásánál is egyedileg tervezhetjük, hogy letisztult, klasszikus felhasználási területeken burkolunk vele, esetleg játékos díszítő csempékkel, bordűrökkel, egyéb kiegészítő elemekkel (kavics, forma, önálló csempekép stb.) dobjuk fel a szabályos mintákat, vagy az egyszínű felületet. Továbbá választhatjuk, hogy non-figuratív vagy funkcionálisan szándékosan absztrakt formákban jelenítjük meg a csempénket a falon.

A vásárlásnál érdemes kicsit több mennyiséget beszerezni, mint amit pontosan kiszámoltunk, hogy legyen tartalékunk, amivel az elrontott lapokat vagy esetleg a picit elszámított méretet ki tudjuk pótolni. Ellenkező esetben belefuthatunk kellemetlenségbe, mert nem mindig van raktáron épp olyan csempe, amivel jelenleg dolgozunk. Ne feledkezzünk meg a másik fontos technikai paraméterről: a megfelelő ragasztóról, amivel pontosan tudunk dolgozni és tartós eredményt kapunk.

Ajánlott termék: MAPEI Kerabond T Plus csempe ragasztó:

Fotók: Pexels.com