Vízszigetelés kint és bent

Ma már természetes, hogy folyóvíz van a lakótereinkben, és nap, mint nap többször is használjuk is azt; alkalmazzuk hát a 21. század technikai előnyeit. Mikor kialakítunk egy lakóteret, – akár kültéren, akár beltéren – a kialakítandó szempontok között mindenképp foglalkoznunk kell a vízszigeteléssel. A fontos technikai lépések között, mielőtt megtervezzük a gépészeti megoldásokat vagy kiválasztjuk a nekünk megfelelő burkolatot, hívjunk szakértő segítséget és szervezzük meg a szükséges vízszigetelés megfelelő kialakítását! Fontos és kihagyhatatlan feltétele ez a lakáskialításnak, azonban könnyen és gyorsan letudható, amennyiben a megfelelő időben a megfelelő anyagot használjuk. A szaktudás ez esetben elengedhetetlen, a vízszigetelő anyagok használata ennek függvényében viszont rendkívül egyszerű. 

Lakásunkban vannak olyan helyiségek, ahol fontos szereplő a víz, talán leginkább a fürdőszobában. Gondoljunk csak bele: már a napot is mosakodással, fogmosással kezdjük, a gyerekeink is spriccelik a vizet már egy egyszerű kézmosásnál, fogmosásnál is, a fürdésnél meg még annál is inkább. Naponta többször is megfordulunk itt mi magunk is egy-egy kézmosásra, zuhanyzáskor száll a pára, csobog a víz, a házi kisebb vagy nagyobb kedvenceinket is, ha tisztogatjuk: csöpög, folyik róluk a víz és akkor a jól eső bundarázásról még nem is beszéltünk: rengeteg víz mindenfelé ebben az egy helységben akár egyetlen nap! A víz önálló anyag, arra megy, amerre lehetősége van, ezt pedig mi szabjuk meg neki, készüljünk fel az érkezésére megfelelő előszigeteléssel.

Lakásunk egyéb részeit is érdemes számba vennünk vízszigetelés szempontjából, mint pl. a wc-t, a konyhát, ahol szintén több vizes tevékenységet is végzünk egy nap; vagy a mosókonyhát, műtermet stb. Mindenhol fontos azonban, hogy a kialakításnál már előre gondolkozzunk, merre engedünk utat víznek és merre semmiképpen sem szeretnénk, ha haladna. Ezt ma már könnyedén megtehetjük, a modern építőipar kidolgozta erre is a megfelelő megoldást, vizsgáljuk meg ezt a kérdést szakmai szempontból.

Építéstechnikai kérdésként vegyük figyelembe, hogy a vízszigeteléshez használni kívánt termék: jó minőségű, tartós és kellően rugalmas legyen, továbbá biztonságosan és a lehetőségekhez képest: kényelmesen lehessen vele dolgozni. 

A következőkben leírt ütemterv szakemberek által jól bevált a vizes helységek kialakításánál, érdemes tehát ezt a sorrendet követni. 

Első körben mérjük fel az alapfelület állapotát, vizsgáljuk meg ebben a formában megfelel-e a további munkák elvégzéséhez, avagy szükséges a korrekció. 

Ezt követően számoljuk ki hány ütemben végezzük el további munkálatokat és ennek megfelelően készítsük elő a felületeket.

Ezután következik a szakszerű vízszigetelés.

Majd megfelelő száradás után a burkolás, fugázás.

Végül pedig jöhet bónusz lépésként a személyiségünkhöz illő dekoráció.

Technikai lépésként megemlítendő, hogy amikor a vízszigetelő anyag felhordásánál járunk, kezdjük a sarkoknál és úgy haladjunk tovább. Figyeljünk arra, hogy ne keletkezzenek buborékok miközben a vízszigetelő anyag felvitelén dolgozunk. Amennyiben alkalmazunk „vízszigetelő szalagot”, figyeljünk rá, hogy a megfelelő időben kerüljön a helyére, mert utólag már nem tudjuk pótolni. A vízszigetelő anyagunknak legyen repedésáthidaló tulajdonsága és kiemelten fontos, hogy megfelelő rétegvastagságban alkalmazzuk, hiszen ez a sikerünk egyik kulcsa.

Fontos számolnunk azzal, hogy több rétegben, több anyagot hordunk fel a felületre, és ezeknek mindig precízen száraznak kell lenniük, mielőtt egymásra kerülnének. Ez a lépés nagyon fontos és kihagyhatatlan, ez biztosítja az elérni kívánt végeredmény sikerét, továbbá tartósságát. A száradási idők anyagonként különbözőek lehetnek, olvassuk el a csomagoláson jelzett információt vagy tanácskozzunk a beszerzési helyen illetve a szaksegítségünkkel. Miután minden réteg teljesen megszáradt, kezdődhet a padló és a falak burkolása.

A vízszigetelés sikerének másik kulcsa az alapos letisztázás. Burkolást és fugázást követően alaposan töltsük ki megfelelő módon az ú.n. „mozgási-, csatlakozási hézagokat”. Ügyeljünk rá, hogy a kitöltő anyag a hézag mindkét oldalával teljes felületen érintkezzen, továbbá igyekezzük elkerülni itt is a buborékképződést. Érdemes egy spatulával letisztázni a felületet: így nem csak könnyedén eltávolíthatjuk a zavaró felesleget, hanem még a megfelelő tapadást is elősegíthetjük.

A vízszigetelés elengedhetetlenül fontos kültéren is, különösen olyan területeken, mint az erkély vagy a terasz, ahol a járófelületek, – ahová beeshet eső, hó, lecsapódhat pára- érintkeznek a ház falával vagy az alsóbb szintekkel. Akadályozzuk meg, hogy a csapadék különböző formái kárt tudjanak tenni az épületben, vagy annak szerkezeti elemeiben. Nem csupán az áztató esővízre kell itt gondolnunk, hanem pl. a hő különbségek okozta beázás és fagyás együttes problémájára vagy a pangó víz és melegebb időben induló gombásodásra, penészedésre.

Vízszigetelés tekintetében bátran ajánlható a Decora Flexi-dexi kül- és beltéri folyékony fólia, alkalmazzuk bátran; professzionális, a fent leírt technikai kritériumoknak megfelelő, mesterek által kipróbált termék.

Fotók: pexels.com, pixabay.com