Festék kisokos – melyik típus mire való?

A festék világa igen színes, és számtalan opciót kínál otthonunk megújításához.
Különböző festéktípusok közül választhatunk a lakásunk preferenciáihoz mérten.
Melyek ezek?

Az alapfesték a legegyszerűbb és leggyakrabban használt egyszínű anyag. Megfelelő minden felületre, a falaktól a mennyezetig. Magas a fedőképessége, így könnyen alkalmazható ecsettel, hengerrel vagy spriccel. Általában olaj- vagy vízbázisú, de vannak már légben száradó, vízbázisú termékek is.

A diszperziós festék vízbázisú, univerzális paszta, ami kül-, és beltéren is megállja a helyét. Könnyen felhordható, gyorsan szárad, és jó fedőképességgel rendelkezik. Az akril festék hasonló tulajdonságokkal bír, mint diszperziós társa, azzal kiegészítve, hogy több felületre applikálható, például betonra, és faanyagokra is.

Fényes festékkel a falakat fényes felületűre varázsolhatjuk, stílusosan mutat a nappaliban, fürdőszobában vagy a konyhában. Magasabb a csillogása, mint az alapfestéknek, és nagyon jól takarja a kisebb szépséghibákat is.

A speciális festékek különleges funkciókkal rendelkeznek.
A vízlepergető festék védi a falat a víz behatásától, és megakadályozza a penészedést. A hőszigetelő festék növeli a fal hőszigetelő képességét, segíthet csökkenteni a fűtési költségeket. Míg a légáteresztő festék engedélyezi a falak légáteresztését, ezáltal segítve a falak belső légcseréjét. Kiegyenlíti falak nedvességtartalmát, így csökkentve a penészedés esélyét, és növelve a falak élettartamát.
Például, ha egy házban nem megfelelő szellőzés, akkor a falak belsejében a nedvesség összegyűlhet, ami részben orvosolható légáteresztő festékkel.

A szilikon festék víztaszító, vízlepergető hatású, mivel a szilikon jól ellenáll a külső behatásoknak, például a víznek és a UV sugárzásnak.

A rozsdásodás késleltetése érdekében olajfestéket szoktak kenni a felületre, ami szabadtéren is minőségi fedést biztosít.

A festékpiac egyik újdonsága a latex hatású vízbázisú festék, különleges textúrát biztosít a falfelületnek, könnyen kezelhető és gyorsan szárad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük