Sikeres győzelem a penészgombák felett!

A penész nem jó barát, azon kívül, hogy rendkívül csúnyán mutat a falon, már a lakásba lépéskor is érezhető a jelenléte, beleissza dohos szagát a ruhákba, bútorokba; ráadásul még az egészségre is igen káros. Jó hír viszont, hogy ebben a modern korban van ellene hatásos ellenszer, nem csak a penész megjelenésének megakadályozásra, hanem a már kialakult, akár több éve makacsul ragaszkodó lakótársként eltűrt gombák ellen is! Nézzünk körül a festékboltban, kérjük szakember segítségét, mert a „HÉRA Penészgátló belső falfesték” ez esetben igen jól működik.

A lakáskialakításánál, felújításánál vannak bizonyos tényezők – akár panelről, társas- vagy családi házról van szó -, amikkel egyszerűen muszáj foglalkoznunk, hogy ne legyen hiába a sok idő, fáradozás és anyagi tényező, amit befektettünk a cél érdekében. Ilyen pl. a penész kialakulásának megelőzése, amit a többi munkálatokkal együtt ugyanúgy be kell ütemeznünk a haladási tervekbe, mint a többi elengedhetetlen szakszerű lépést és szerelni valót. Ez a termék jó pár éve még nem volt elérhető, így sokan nem ismerik, nem kalkulálnak vele, pedig érdemes haladni a korral és figyelni mindig az újdonságokat ezen a területen is, mert ezek a kiegészítő festékek nem csak lakossági-, hanem ipari célra is kitűnően alkalmazhatóak.

A penész kialakulásához több tényező is szerepet játszik, de röviden összefoglalva mindenhol megjelenhet, ahol a levegő páratartalma magasabb (fürdőszoba, konyha, pékség, egyéb ipari létesítmények stb.), illetve a belső tér szellőzése nem megfelelő. Továbbá ha az épület és annak környezete tartósan eltérő hőmérsékletű (amely a mi éghajlatunkon bizony közel féléves időszakot jelent), amely nem megfelelően kezelt épületszerkezeti és belsőépítészeti szempontból.

Gondoljunk csak bele, milyen frusztráltak lennénk, ha miután végre befejeződtek a lakásépítési vagy felújítási munkálatok és élvezettel birtokba vennénk az új otthonunkat, kis idő múlva azt vennénk észre, hogy penészfoltok jelennek meg a frissen festett fürdőszobában, aminek a színét olyan gondosan kiválasztottuk. Vagy egyik nap arra lennénk figyelmesek, hogy az új konyhánkban elkezd feketedni a fal a tűzhely mögött vagy a sütő, esetleg a mosogató környékén a sok felszálló pára és annak lecsapódása miatt. Még jobban kétségbeesnénk, ha ugyanezt látnánk a hálószobánkban, ahol jelentős időt töltünk alvással, esetleg a gyerekszobában, ahol ráadásul egy fejlődő szervezet szívja magába a levegőt nap, mint nap. Vagy ha nem is vennénk észre, de a lakásba lépve egyre inkább megcsapna minket a penész jellegzetes szaga és nyomozni kellene utána. Milyen jó lenne, ha az egész otthonunkban mindig tiszta és friss illatú lenne a levegő és nem kellene tartanunk a penészgombáktól. Használjuk a Héra által kínált védőpajzsot, amelynek felfestésével elmondhatjuk: „a mi házunk, a mi várunk, penészgombáknak tilos a belépés!”

Akkor sem kell elkeserednünk, ha már megtörténtek a fent leírtak, vagy már olyan régen, mióta beköltöztünk vagy emlékezni tudunk mindig is jelen volt a penész a lakásunkban. Mikor már feladtuk a reményt, hogy valaha is illatos télikabátban lépünk ki az előszobából és amúgy is kellemetlen vendéget hívni, mert akárhány friss virágot is teszünk vázákba, és illatosítunk; mégis a lakásba lépéskor egyből megcsapja a belépő orrát a kellemetlen dohszag, netalán már egészségügyi károsodást is tapasztaltunk emiatt (asztma, tüdőbetegségek, főleg gyermekeknél) akkor is van megoldás! Nem mellékesen, ha üzlethelyiséget, éttermet, szépségszalont, ügyvédi irodát, stb. működtetünk, szeretnénk az ügyfeleinknek a legjobbat adni és magunk is méltó körülmények között tölteni a napot, nem mellesleg nehogy ezen múljon egy üzleti siker, megbízás, hogy egy igényesebb megrendelőnek pont a dohszag miatt nem tudjuk megnyerni a bizalmát. 

A penészt gátló festéket ilyen esetben is tudjuk alkalmazni, egy alapos tisztítás, szárítás után. Maradéktalanul eltűnik a kellemetlen szag, a csúnya látvánnyal együtt. A penész eltávolítására, szakszerű lemosására is professzionális termékek állnak rendelkezésre, egy alapos kezelés után sikeres lesz a küldetésünk, ne adjuk fel a reményt, mert van megoldás!

Nézzük részletesebben milyen esetekben érdemes használni a Penészgátló festéket:

  • A penész kialakulás alapvetően több tényező együttállásának a következménye, de a lényeg: a nedves falfelület.
  • Ehhez kapcsolódik a beltéri levegő hőmérséklete, amely meghatározza a harmatpontot, amikor a pára lecsapódik és ideális körülmény alakul így ki a penészgombák megtelepedésének.
  • Régi ház esetében lehet olyan szerkezeti hiba, nem megfelelő szigetelés, hő-hidas fal, stb. amit nem tudunk kicserélni. 
  • Sokszor nem elég a külső szigetelés felújítása, maradhatnak hideg sarkok, ahol lecsapódik a pára.
  • Nem megfelelő a szellőzés: ez lehet túl kevés, mert érthetően nem akarjuk „az utcát fűteni”, vagy túl sok, mert túl huzatos a lakás vagy túl sokat van nyitva télen az ablak és túlhűlnek a falak, ahol szintén lecsapódik a pára.
  • Nem áll rendelkezésre megfelelő pénzösszeg az épület szerkezeti felújításához, de a falakat kezelni kell, mert penészednek.
  • Nyílászárók cseréje után is bosszantóan tud penészedni a lakás, mert az újak már jobban szigetelnek, mint a régiek és a keletkező pára nem tud időben kijutni a lakásból.
  • Egy átlagos háztartásban is jelentős a belső páratöbblet: naponta végzünk olyan tevékenységeket, amelyek ezt elősegítik, pl. főzünk, mosogatunk, teregetünk, vasalunk, felmosunk, fürdünk, szobanövényeket tartunk, stb. amelyek az életünk szerves részei.

Ebben az esetben is igaz, hogy jobb megelőzni a bajt, nem mellesleg az egészségünkre komoly hatással van a lakás levegő minősége, amit érdemes komolyan venni! Használjuk a legjobb minőségű terméket a penész megakadályozására és újbóli kialakulásának elkerülésére. A tiszta illatú és egészséges levegőjű otthon immár mindenki számára elérhető.

Extra tipp: a kezelni kívánt falfelületet méretét tekintve +10-20%-kal fessük le pluszban Penészgátló festékkel, hogy biztosra menjünk.

Amennyiben színezni szeretnénk ezt a festéket: arra is van lehetőség, azonban csak meghatározott arányban, hogy a kívánt hatást ne veszítse el. A gyakorlati lépésekhez forduljunk szakemberhez vagy az eladókhoz segítségért, amit amúgy – a technikai részletek birtokában – mi is egyszerűen elvégezhetünk, mert egyáltalán nem bonyolult művelet.

Fotók: Josh Sorenson, La Miko, Jean van der Meulen, Malte Luk  fotója a Pexels oldaláról