Állatbarát falak

Kisállattartóknak érdemes szem előtt tartani néhány szempontot falfestés esetén. Nemcsak akkor, ha a kutyaólat szeretnék felújítani, hanem akkor is, ha az otthonukban lévő falak festéséről van szó. A kisállatoknál is különösen fontos az olyan festék választása, amely VOC (Volatile Organic Compounds) mentes, vagy alacsony VOC tartalmú. Ezek az illékony vegyületek a frissen festett falak esetében a legintenzívebbek, de vannak köztük olyanok, amelyek még évekkel később is aktívak és kimutathatóak az otthon levegőjében. Ezen vegyületek hatására embereknél megnő az asztma, a légúti megbetegedések, az ekcéma kialakulásának kockázata, de  okozhatnak vesebetegséget is, és rákkeltőek is lehetnek. Kisállatoknál a légutak irritációját, szédülést, extrém esetben a testszőrzet elvesztést eredményezhetik. Az Európai Unió 2010-es szabályzata szerint a festékekben megengedett VOC határérték nem lépheti át a 30 gramm/liter mennyiséget.  A VOC mentes festék 5 vagy ennél kevesebb grammot tartalmaz literenként, az alacsony VOC tartalmú pedig 250 grammot literenként. Léteznek bio, és természetes anyagokból megalkotott falfestékek is. Ezek olyan összetevőket tartalmaznak, mint az illóolajok, vagy a növényi színezők. Ezek a termékek valóban VOC mentesek, de egyéb anyagok is okozhatnak egészségkárosodást, így az összetevőknek és azok esetleges hatásainak bio megnevezés alatt is érdemes utána olvasni.
A szín kiválasztása a másik tényező, amit számításba kell venni kisállatos háztartásban. A sötétebb tónusok kevésbé teszik láthatóvá a karcolásokat,  a szennyeződéseket, esetleges karmolás nyomokat a falon. Ugyanakkor a színek használata esetén az egyenletes falfestés kivitelezése precizitást igényel, a falfelület tökéletes előkészítését a foltos eredmény elkerülése miatt. A sötét árnyalatok mellett még a világos színválasztás is kedvező a keletkező sérülések könnyű korrigálása miatt. Az élénk színek nem ajánlottak, mert kis szennyeződés is látványos rajtuk.
Másik szempont, hogy milyen felületű festékre esik a választás. A selyemfényű és a fényes felületű festékek a könnyű tisztíthatóságuk miatt jelentenek előnyt. A fényes felületűek moshatóak is. Használatuk szintén gondos előkészítést igényel, mert ezen felületek mindig jobban kiadják a fal esetleges egyenetlenségét.
A falak festése idején tanácsos, ha a kedvencünk nem tartózkodik otthon, vagy legalább az adott helyiségben, ahol a felújítás zajlik. Megfelelő szellőztetés mellett is érdemes figyelni az állat reakcióit a festés ideje alatt. Ha rosszul lesz,  ajánlott rögtön állatorvoshoz vinni.

Felhasználva:
freshhomez.com: How to Chosse the Right Pet- Friendly Paint?
redbarnic.com: The ultimate guide to choose pet safe paint