Színkeverés

Noha az otthonunkban lévő helységek adottságai némely esetben falak mozgatásával változtathatóak, a falfestési lehetőségekkel széles skálán tudjuk módosítani a lakás hangulatát,  az adott térről való benyomást. A szín megválasztásánál számít a helyiség mérete, a fényviszonyai, és nem utolsó sorban a funkciója. Az északi, keleti fekvésű terek kevesebb fényt kapnak, ide érdemesebb meleg és világos színeket választani, a déli, nyugati tájolásúak a hideg és sötét színeket, árnyalatokat is bírják. A világos színek tágítják  teret, a sötétebbek szűkítik. Előfordul, hogy a megálmodott árnyalatot nem találjuk a készen kapható festékek kínálatában, emiatt a színkeverés mellett döntünk. Érdemes pasztell árnyalatokkal foglalkozni, mert erős, intenzív színt nem könnyű otthoni módszerekkel kikeverni. Esetükben gyakrabban fordul elő, hogy a festék csíkossá válik a falon, mert nehéz megfelelő mértékben homogén állagúvá keverni speciális keverőgép hiányában. Az élénk színeket leginkább olyan helységekben érdemes használni, ahol vibráló, pezsgő hatást szeretnénk teremteni. Ilyen lehet a konyha, az előtér, a dolgozó szoba. Ahol a pihenésé a főszerep ott a nyugalmat adó színek mellett döntsünk. Hasonló a helyzet a fürdőszobával is, ahol a visszafogott színekkel tudjuk a tisztaság érzetet leginkább megteremteni.

Otthoni falfestés esetén fehér színű alap festék ajánlott, amihez hozzá keverjük az adott színezőt. Ebből nem lehet erőteljes, intenzív vagy sötét színt kikeverni, csak pasztell árnyalatokat. Általában két réteg szükséges ahhoz, hogy a kívánt színt viszont láthassuk a falunkon. Ezt be kell kalkulálni a festék mennyiségének megvásárlásakor.

Színkeverés esetén a színkört is érdemes használni. Itt látható például, hogy az egymás mellett lévő színek kombinálásával milyen új színt tudunk megalkotni. Emellett, ha eltérő színű falak mellett döntünk egy helyiségen belül, akkor az a körön egymás mellett, vagy egymáshoz közel álló színek választásával lesz összeillő. A színkörön látható alapszínek (kék, sárga, piros) nem keverhetők ki, de használhatók más színek előállításához. Itt nem mindegy, hogy milyen arányban dolgozunk, hiszen, ha pirosat kékkel keverünk össze, akkor lilát kapunk, ellenben, ha arányok tekintetében a piros irányába dől a mérleg nyelve és a kékből kevesebb jut a festékbe, már barna lesz az eredmény. Ha kikísérleteztük a színek egymásra hatását, változtathatunk a végeredmény intenzitásán is. Egy kis feketével, vagy az alapszín komplementerével való vegyítéssel tompíthatunk rajta. Amennyiben vibrálóbb színt szeretnénk, akkor a szín mértékét kell növelni. A színezőpaszták önmagukban nem, csak például diszperziós, olaj, zománc, vagy lakk festékek színezőjeként használhatóak. Adagolásuk attól függ, hogy milyen színárnyalatot szeretnénk elérni vele. De általánosságban elmondható, hogy a színező mennyisége maximum 10% lehet az alap festék arányához képest.

A színezőfesték kiváló homlokzat festésére, korlátlan mennyiségben használható, de erőteljes színe miatt kis adagtól is intenzív szín érhető el vele. A zománcfestékek és az olajfestékek színezése több odafigyelést igényelnek. A zománcfestékek általában már más színnel kikevertek, emiatt egy újabb szín hozzáadására másképp regagálnak, mintha egy alapszínű festékhez adnánk hozzá a színezőanyagot. Minden színezés esetében kis mennyiségben érdemes az adagolást elvégezni, és az adott felületen próbafestés ajánlott végezni.

Minden nagyobb festékboltban elérhető már a szín számítógépes program általi kikeverése. Ezáltal a használt festékek és azok aránya is pontosan rögzíthető, így, ha később szükségünk lenne a kikevert színre, könnyen létrehozható ugyanaz az árnyalat. Emellett a színezőpaszták adagolásával sem kell bíbelődni, valamint az élénk színek és árnyalatok is egységessé mixelhetőek a keverőgép segítségével.