Költözés – tisztasági festés

Tavasszal a természet is megújul, az állatok is szépítgetik, felfrissítik az otthonukat, ez esetben tegyünk mi is így, mert ez az évszak az egyik legideálisabb időpont a lakás csinosítására, felújítására, vagy akár egy új lakás birtokba vételére. Van, aki nagyobb lépésekben alakít át; van, aki csupán lecserél ezt-azt, vagy feldob egy kicsit; de tisztasági festést, vagy faldekorálást szinte mindenki végez ilyenkor. Ha már odabent minden tipp-topp, akkor általában a lakás közvetlen kapcsolati pontja, az erkély és terasz megújítása van napirenden. Ezekhez a munkákhoz szeretnénk most egy remek kellékanyagot ajánlani: a színezőpasztát, aminek segítségével kompromisszumok nélkül kedvünkre keverhetjük ki a legszebb színes árnyalatokat bel- és kültérre egyaránt. Bátran ajánljuk a „HÉRA Színezőpasztát és festéket”, ami diszperziós-, mész-, és szilikátfestékek utólagos színezésére alkalmazható. Nem csupán gyönyörű egyedi színeket, hanem ötletes mintákat, formákat és egyéb kreatív megoldásokat hozhatunk vele létre, amivel garantáltan feldobjuk a falak és az azok ölelte tér hangulatát.

Egy költözés esetében több tennivalóval is számolnunk kell, érdemes végigfutni az alábbi pontokon, megfelelő sorrendben, hogy az elvégzendő munkák, mesterek ne akadályozzák egymást, illetve ne legyen szükség utólagos korrekcióra, ami ráadásul sokszor plusz költséggel jár.

  • A nagyobb átalakításokat megfelelő engedéllyel és dokumentációval felszerelkezve lehet elvégezni, kezdjünk ezzel. Ha ezekre nincs is szükség, adminisztratív tennivalónk biztosan akad a költözéssel kapcsolatosan.
  • Első körben végig kell nézni a gépészeti és elektromos munkákat, szükséges átalakításokat, továbbá a kőműves és burkolati tennivalókat.
  • Ezen tennivalók mellett vagy után döntsünk a nyílászárók cseréjéről, esetleges javítási munkáiról.
  • Ne felejtsük el a padlóburkolatokat, és azok porral, piszokkal járó munkáit.
  • Ha a fenti lépéseken már túl vagyunk, vagy jelen esetünkben nem szükségesek a frissítő festés előtt mindenképp gondoljuk át a következő pontot.
  • A lakásfunkciókat és berendezési tervet dolgozzuk ki, találjuk ki a főbb tároló helyeket is.
  •  Ezt követi a legélvezetesebb rész: a falak festése, és díszítése, beleértve a mennyezetet is.

Itt az utolsó pontnál, már a funkció mellett fontos szerepet kap az esztétikum, hangulat és stílus kialakítása, mert ezzel a lépéssel karakterizáljuk azt a teret, amiben élni fogunk. Még egy egyszerű tisztasági festéssel is rengeteg variációban gondolkodhatunk köszönhetően a színező pasztáknak.

Ha tavaszi színekben gondolkozunk, optimista hangulatot keltünk életre a körülöttünk lévő térben, ezek a színek a természet által ihlettek, derűséget, frissességet közvetítenek felénk. Kiválóan alkalmasak a sötétebb, kevés fényt kapó lakásoknak ahol ellensúlyozhatjuk ezekkel a színekkel ezt az adottságot; a világosabb lakások esetében pedig ráerősíthetünk erre az előnyre és egész évben olyan érzésünk lehet, mintha egy tavaszi napsütötte vidéken lennénk. 

A tavasz színei: a sárga különböző árnyalati közül a világos melegsárga, az élénk-, hűvös sárga, az aranysárga és a mézszín. A natúr, finom hatású színek: mézszín, krémszín, elefántcsontszín, tojáshéj, és a drapp és rózsaszín. A tónusosabb, karakteresebb színek: kajszibarack és őszibarackszín, orgona és levendula, a pipacs-piros és a zöld világosabb árnyalatai. Kékek közül, leginkább a nefelejcskék, türkiz és ibolyakék színek tartoznak ide.

Extra lakberendezési tippünk: a tavasz színei mellé az alapanyagok közül a fa, a kő és a sárgás fémek illenek a legjobban. A textíliák tekintetében pedig a nyugodt mintájú vagy egyszínű selymes és bársonyos felületek.

A fent említett színeknek az eléréséhez kérjük eladó vagy mesterember segítségét, mert lehet, hogy egy kívánt színhez több kis tubusra is szükségünk lesz. Csodás és egyedi színeket hozhatunk így létre az otthonunk felfrissítéséhez.

A színek mellett variálhatunk a mostanában divatos geometriai formákkal, utólag festett felirattal, egyszerű figurákkal, vagy betűkkel, számokkal, egyedi felhordási technikák alkalmazásával. Ezeket létrehozhatjuk festőszalag, stencil, szabad kéz vagy szivacs és egyéb anyagok használatával, az interneten bőven találunk ötletparádét a témában.

Színező pasztával kevert színnel jelölhetünk tárolási és egyéb funkciókat a lakásban, vagy hagyhatunk állandó inspirációs üzenetet magunknak vagy a vendégeinknek.

Az erkélyen és teraszon is érdemes hangulatokban gondolkodnunk, egy csíkozással, esőcseppek vagy virágok, levélindák felfestésével, esetleg színekkel variálva érdekes, meghitt vagy lendületes hangulatot hozhatunk létre, épp amire szükségünk van.

Épp ezért ajánljuk a „HÉRA Színezőpasztát és festéket” ami önmagában képes ellátni bármelyik fent említett kivitelezési ötletet, mivel kiváló színező erővel bír, továbbá esztétikus, matt és egyenletes felületet hagy maga után. Az üzletben már felhasználásra kész állapotban kerül a polcokra, egyedül a különböző festékfajták hígíthatóságára kell figyelnünk.

 

Fotók: pexels.com, pixabay.com