Tapétázás mester módra!

Lakótereink nagy részét a falak alkotják, amik között mostanság még több időt töltünk el, mint eddig bármikor. Fontos tehát, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk nekik, akár most állunk beköltözés előtt, akár már megszoktuk a hangulatát. A falburkolatok között kiemelkedik a tapéta, mint a szobát meghatározó dekor- és struktúr elem. Használjuk bátran, mint alapanyagot: remek kikapcsolódás, családépítő program, meglepetés valakinek, végre egy kis változás az életünkben vagy megélhetésünk egyik forrása: a tapétaragasztás. Miután kigondoltuk, elhatároztuk, beszereztük és tettre készen állunk tapétázást illetően; szükségünk lesz pár alap kellékre, hogy a végeredmény is megfelelő legyen. Ilyen pl. néhány szükséges szerszám, a jó minőségű és kellő esztétikával rendelkező alapanyag valamint a célnak megfelelő kötőanyag: a ragasztó. 

A több száz éves múltra visszatekintő tapéták az egyik legismertebb falburkoló anyagok. Népszerűségüket már a XVII. század óta őrzik, természetesen azóta számos stílusbeli és technikai változtatáson estek át. Több száz évvel ezelőtt még főként az arisztokrácia szobakellékei voltak, drága selyemből készültek és enyvvel vagy szögekkel helyezték őket a falra. A technológia fejlődésével sorban megjelentek a papír, a műanyag és egyéb anyagú tapéták is, amikhez egyre professzionálisabb ragasztóanyagot gyártottak. Manapság már szinte minden színben és formában kaphatóak és a nem hozzáértőknek is gyerekjáték a felragasztásuk. Ma már minden a fogyasztóról, a felhasználóbarát kivitelezésről és megkönnyített munkáról szól a minél pozitívabb vevői visszajelzés érdekében: ez a tapétaragasztásnál is így van, örüljünk neki, mert ez jó nekünk!

Tapétafajták:

  • Papírtapéta: más néven egy rétegű szimplex: legegyszerűbb fajtájú, felülete egyszínű vagy nyomott mintás.
  • Habosított vagy profi tapéta: a felületén a festékpasztát úgy alakítják, hogy fény-árnyékhatástól dimenzionált, mintás látványt nyújtson.
  • Vlies tapéták: az elmúlt évek legkedveltebb tapéta fajtája. Növényi rostokból áll. Nagy előnye, hogy mérettartó és a falról szárazon maradéktalanul lehúzható. Használatában engedi szellőzni a falat, könnyen tisztán tartható és még festhető is. Jellemzi még a nagyfokú levegő- és vízpára átbocsátó képesség. 
  • Vinyl tapéta: kétrétegű papírra készül. Ennek egyik változata a selyemtapéta, amely brokátot vagy selymet utánzó technikával nyomott. Ez a fajta tapéta rendkívül tartós, mert mosható, sőt dörzsálló is.
  • Textiltapéta: különféle textilszálak kerülnek felragasztásra a papír alapra, ettől lesz érdekes struktúrájú és színű. Ezt a felületet utólag is díszíthetjük különféle mintákkal.
  • Festhető tapéta: népszerű a fűrészporos tapéta, mert rendkívül strapabíró és bármikor újraszínezhető. Ide tartozik még az üvegszálas tapéta, amelynek erőssége a különleges minták a felületen.
  • Képtapéta vagy poszter: egy teljes falat vagy annak egyik részét betöltő motívum, amely készülhet fotó vagy grafika alapján.
  • Hőszigetelő tapéta: más néven thermo tapéta. Ezzel belülről tudjuk segíteni a hő bennmaradását. Vastagsága kb. fél centiméter, így felhelyezésével lényegi hő veszteség csökkenést érhetünk el. A tapéta mindkét oldalán egy-egy kartonlap található, középen pedig egy speciális réteg. Ha egyedivé szeretnénk varázsolni a lakásunkat, a hőszigetelő tapétára más tapétát is felhelyezhetünk. További előnye, hogy a hő megtartása mellett a hanghatások ki- és bejutását is nehezíti.

A tapétáknál nem csak a díszítésre érdemes gondolnunk, mert egyben remek álcázók is, mert jól elfedik az esetleges felületi hibákat, repedéseket.

A falburkolat keretként szolgál a bútorainknak, meghatározza a lakószoba hangulatát, színét, mondhatni uralja is a teret, hiszen hatalmas felületet borít be az adott térben. Kialakítása tehát meghatározó a szobában.

Technikai szempontból megoszlanak a vélemények a tapéta felrakását illetően: először is kell hozzá egy szuper ragasztó, ami megfelel a tapétafajtánknak. Ez az egyik alap, enélkül oda a „wow” hatás, szóval ezen ne spóroljunk! Ebben mindenki egyetért. A felrakást illetően azonban van, aki külön asztalon dolgozik, és ott keni rá a tapétára a ragasztót, van, aki a falra keni a ragasztót és úgy teszi rá a tapétát, és van, aki mindkettőt beragasztózza, mert úgy érzi biztosnak: a falat és a tapétát is egyaránt. Nos, akármelyik módot is választjuk, érdemes utánanézni, hogy a választott tapétánk milyen ragasztót kíván illetve mennyi ideig kell „pácolni” a ragasztóban felhelyezés előtt.

Miután gondosan felragasztottuk a tapétát fontos még úgymond letisztázni: egy erre a célra gyártott kefével, vagy egy puha kendővel átsimítani a tapéta felületét. Ezt is lehet több féleképpen végezni: bentről kifelé kör alakban, fentről lefelé fenyőfa alakban vagy ahány mester annyi féle szuper simítási technika, egy a lényeg: akár mesterre bízzuk, akár mi magunk végezzük: ezt a részt semmiképp se spóroljuk meg, mert így tudjuk kiszedni a tapétánk alól a hullámokat és levegőbuborékokat, elérve így a professzionális végeredményt.

A tapéta felhasználásának egyéb kreatív módjai is léteznek, extra tipp, hogy a bútoraink belső és külső felületeit is könnyedén díszíthetjük velük, egy álmos reggelen már jó hangulatba kerülhetünk a gardróbban és remek kiegészítő lehet a fürdőszobában vagy kellő motiváció a gyerekbirodalomban a rendrakáshoz, akár tematikusan is díszíthetjük a polcokat, vagy színekkel jelölhetjük, mit hova kell (ene) a helyére pakolni.

Válasszunk akár klasszikus, akár designer akár természetes motívumokkal díszített, vagy egyedi fotó alapján készített tapétát, biztosan nem bánjuk meg, ha körültekintően végezzük a kivitelezést. Egy kis üdítő változtatás mindenkinek jót tesz!

 

Fotók: pexels.com, pixabay.com