Gipszkartonozás

A lakásfelújítások vagy építkezések során manapság már egyre elterjedtebb megoldásbak és alapvető anyagnak számít a gipszkarton. A gipszkarton szerelését vagy a gipszkartonozást azonban nem csak egy rutinos szerelő tudja elvégezni, bátran nekivághatunk mi magunk is. Jelenlegi blogbejegyzésünk a gipszkartonozás előnyeiről, menetéről és arról fog szólni, hogy mikor, illetve hol lehet praktikus megoldás.

 

A legtöbb felújítási munkát, főleg, ha egy kisebb felújítást szeretnénk csak elvégezni otthonunkban, már saját kezűleg, mi magunk is el tudjuk végezni. Ahogy feljebb is írtuk már a gipszkarton felszerelését is elvégezhetjük akár mi magunk. Manapság már sokan vágnak neki a felújításnak saját maguk, szakemberek felkeresése nélkül, ezzel megspórolva a szakember felfogadásának költségeit.

A gipszkartonozásnak több előnye is van. A legnagyobb előnye, hogy sok más lehetőségnél gyorsabban, sőt egyszerűbben is kivitelezhető megoldás. Kevés építési hulladékkal és törmelékkel jár, az elektromos vezetékek, szerelvények könnyen elvezethetők mögötte. Emellett előnyei közé tartozik az is, hogy viszonylag könnyen és jól szigetelhető egy gipszkartonozott fal.

A gipszkartont több helyen is felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle előtétfalat és válaszfalat. Használhatjuk mennyezeten, készíthetünk állmennyezetet de akár a tetőteret is gipszkartonozhatjuk. Abban az esetben, ha a felújítás során egy szobából le szeretnénk választani egy kis részt, vagy esetleg egy új helyiséget szeretnénk kialakítani, akkor gipszkartonból válaszfalat készítünk, mely tisztább, olcsóbb és gyorsabb megoldást jelent számunkra. Emellett arra is kiválóan alkalmas a gipszkarton, hogy egy görbe falat kiegyenesítsünk vagy a szembetűnő falhibákat elfedjük vele. Ebben a két esetben a gipszkarton előtétfalként funkcionál, melynek ugyanúgy megvannak az előnyei, melyek azok, hogy eltakarja a lakásban futó vezetékeket vagy a gépészeti szerelvényeket.

A gipszkarton segítségével még akár szárazvakolást is készíthetünk. Ebben az esetben a gipszkartont ragasztással rögzítjük és közvetlenül a falra kerül. Ilyenkor nincsen szükség utólagos glettelésre és csiszolásra, miután megköt a ragasztó a felület már festhető vagy tapétázható is.

Tehát abban az esetben, ha házilag szereljük a gipszkartont, akkor a következő eszközöket mindenképpen érdemes beszerezni mielőtt neki vágunk: vízmérték, mérőszalag, gumikalapács, gipszkarton gyalu, gipszkarton lyukreszelő, körkivágó, rögzítőelemek és csavarok.

 

Amennyiben mi magunk vágunk neki a gipszkartonozásnak, annak szabályait mindenképpen érdemes ismerni.

A gipszkartonozás lépései:

  • A gipszkarton szerkezet előkészítése

Első lépésként meg kell tervezni a vázszerkezetet és előkészíteni. A gipszkarton lapokat erre a vázra kell majd rögzíteni. Használhatunk gipszkarton faszerkezetre, favázra és fémvázra is, melyeknek a vágásához lemezollót érdemes használni.

  • A gipszkarton vázszerkezet összeállítása, a gipszkartonprofilok felhelyezése

A gipszkartonprofilokon található lyukak segítségével tudjuk rögzíteni a gipszkarton vázszerkezetét a falhoz. A rögzítési pontok között az általános távolság 60-80 cm. A gipszkartonprofilokból készített fémvázat merevítők segítségével lehet stabilizálni, amelyeket a fémprofilhoz lemezcsavarokkal erősítünk.

  • A gipszkarton vágása, méretre szabása

Miután elkészültünk a vázszerkezettel a gipszkarton lapokat vágjuk méretre. Először mindenképpen jelöljük be a kívánt méretezést a gipszkarton előoldalán, majd vágjunk bele a jelölésnél a gipszkartonba. Fontos odafigyelni arra, hogy a gipszkarton nagyon törékeny anyag, így a bevágásnál könnyen el is lehet törni. Használhatunk azonban speciálisan gipszkarton vágásra szolgáló gipszkarton fűrészt is. Amennyiben a lap néhány milliméterrel nagyobb lett a kívánt méretnél, akkor pedig használjunk gipszkartongyalut a megfelelő méret eléréséhez.

  • A gipszkarton felrakása és rögzítése

A már méretre vágott gipszkarton lapokat a tartószerkezethez speciális 3,5 mm-es gipszkarton csavarokkal tudjuk hozzáerősíteni. A csavarozást mindig a lap oldalának közepénél kezdjük és a szélei felé haladva folytatjuk, a túlzott méretű felületi feszültség kivédése miatt. A rögzítésnél fontos odafigyelni arra, hogy a gipszkartonlap ne szakadjon át és a csavar feje pedig pontosan a lap síkjába kerüljön.

  • A gipszkartonozás befejezése

Az utolsó simítások nem mások, mint az élvédők felrakása, a lapok közötti hézagok és a csavarfejek eltüntetése, a csiszolás és a gipszkarton festése.

 

Összességében nem bonyolult vagy nehéz feladat, így bátran vágjuk neki otthon a gipszkartonozásnak!

 

Képek forrása: pexels